Predstavljanje knjiga "Hrvati u Argentini" autorice Carmen Vrljičak Verlichak

Predstavljanje knjiga "Hrvati u Argentini" spisateljice Carmen Vrljicak Verlichak održat će se u četvrtak, 20. veljače s početkom u 18 sati u Galeriji Ivan Rendić u Supetru. Uz autoricu, knjigu će predstaviti Mladen Vuković, novinar-urednik na Radio Splitu te autorica Carmen Vrljičak .

Organizator književne večeri je Narodna knjižnica u Supetru.

Otac Carmen Vrljičak, Kazmir Vrljičak rođen je u Kaštel Novome 1914. godine i bio je istaknuti kulturni djelatnik i diplomat. Obitelj se najprije preselila u Split, a nakon Drugog svjetskog rata odlaze u Španjolsku, pa u Argentinu.

Knjiga "Hrvati u Argentini" Carmen Vrljičak Verlichak uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su se Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskoga rata.

Knjiga donosi i pregled hrvatskih prezimena u toj zemlji, koja je 2009. samo u Buenos Airesu, prema podacima iz knjige, nosilo 45 tisuća osoba, a u istoimenoj provinciji njih oko 130 tisuća.

Carmen Vrljičak školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te magistrirala na radu o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, a kao novinar surađuje s dnevnikom "La Nacion".