100 godina Banja

Kipar Ivan Rendić 1909. izrađuje nacrte  po kojima Društvo podiže u uvali Sv. Nikole,  prvo javno kupalište na otoku, nazvano Banj, koje ime još i danas nosi. Kupalište je moglo ugostiti 150 kupača, a bilo je podijeljeno na dva dijela, muški i ženski. Ujedno je ovo kupalište i temelj supetarskog turizma. Javna kupališta s kabinama bila su vrlo rijetka što nam govori kako se Supetar vrlo rano uključio u turistička  zbivanja.

1911. kipar Rendić izrađuje nacrte za prvi supetarski hotel, tržnicu i sanitarni javni čvor, a bila je predviđena i izgradnja javne česme. Ovi poslovi nisu ostvareni zbog nedostatka novca, dobrim dijelom zbog nesloge, a početak Prvog svjetskog rata odložio je na dulji rok sve ove lijepe planove.
1923. učinjen je značajan napredak  u razvoju turizma kada je u Splitu održana konstituirajuća skupština  "Primorskog  saveza  za  promet stranaca". Zadaće ovog saveza bile  su  promicanje prometa putnika i turista,  te nastojanje oko stvaranja  povoljnih uvjeta za ugodan boravak stranaca u Dalmaciji. Na toj skupštini sudjelovao je supetarski predstavnik  dr. Franjo Gospodnetić. On je izabran za prvog člana uprave "Društva  za promet putnika ". Njegovom zaslugom 1924. započela s radom  "Zadruga za promet stranaca i gradnju hotela i kupališta" u Supetru.

Čitaj više...