Noć muzeja 2011. – „Vilinsku noć“ u Škripu posjetilo preko pet stotina posjetitelja...


Program pod naslovom „Vilinska noć u Škripu“ zasigurno je jedan od najzanimljivijih događaja ovogodišnje „Noći muzeja“ u Hrvatskoj.

Brač, taj mali kontinent, na kojem se sa svakom prijeđenom miljom mijenja krajolik, a ponekad čak i godišnje doba, mitsko je obitavalište marljivih i štedljivih Bračana, ali i ostalih fantastičnih stvorenja.
Neka od njih su vile, koje su se prema drevnim očevicima, čije svjedočenje prenose njihovi potomci, nekoć sastajale i na gumnu u Škripu.
Priča o mitološkim djevojkama u Škripu započela je u blizini muzeja, na Petanovića gumnu, uz ambijentalnu glazbu koju je za ovu prigodu skladao splitski glazbenik Miki Nopling.

Vile iz plesne skupine „Renata“  zaplesale su svoj ples oko stoljetnog stabla lipe i velikoga ognja, a potom krenule kroz noć...
Putem osvjetljenim vilinskim putokazima i malim vatrama za vilama su krenuli posjetitelji prateći ih uz zidine dvorca Cerinić sve do Muzeja otoka Brača.
U mističnoj atmosferi na prvome katu muzeja posjetitelje je dočekala kustosica Andrea Matoković, svoje originalne priče o vilama tamo su kazivala djeca iz osnovne škole Pučišća, a svoj su ples otplesale i malene vile iz Bola. Vilinska kazivanja s radošću i iščekivanjem pratila su djeca umotana u dekice na drvenome muzejskome podu.
Posjetitelji su mogli pogledati izložbu likovnih radova i staklenki oslikanih na temu vila i vilenjaka koju su pripremila djeca iz vrtića i osnovnih škola iz Supetra i Selaca.
Muzejska noć u Škripu nastavila se pjesmom klapa Alegrija, Morbin i Pupe te vilinskom gozbom.

Na vilinskom meniju bio je specijalni kruh sa maslinovim uljem i originalna torta "hrapoćuša" koju su pripremili članovi Udruge Hrapoćuša iz Dola, vilinska torta koju su ispekla djeca iz učeničke zadruge  osnovne škole "Vladimira Nazora" iz Postira, medenjaci s baštinskim motivima (specijalitet djece iz Pučišća), pršurate i drugi brački kolačići koje su po tradicionalnim recepturama pripremale žene iz Škripa. Poslužen je topli čaj, „Akvarijus“ bonboni i napitak od ljekovitih trava.

Stalni muzejski postav Zavičajnog bračkog muzeja ove se večeri mogao razgledati uz stručno vodstvo

Škrip u kojemu živi oko 150 stanovnika sinoć je posjetilo preko 500 ljudi, a u  programu "Vilinske noći " bilo je uključeno preko stotinu sudionika iz svih bračkih mjesta.
Da je Brač pravi otok kulture i avanture dokazala je i ova prelijepa zimska noć u Muzeju otoka Brača u Škripu.
Organizator Centar za kulturu Brač i suorganizator Turistička zajednica grada Supetar od srca se zahvaljuju svim sudionicima, sponzorima, a nadasve svim Bračanima i gostima koji su posjetili prvu bračku „Noć muzeja“.Preuzeto sa Braconline

Photo: Roni Marinković