Obalno područje između razuma i politike

Sinoć smo u Galeriji "Ivan Rendić" razgovarali otvoreno o problemima obalnog područja Hrvatske. Čemu gotovo stoljetna šutnja o jadranskom pitanju? Je li hrvatsko priobalje zapostavljeno? Je li jadranska orijentacija bila samo političko pitanje? Je li jadranska orijentacija povijesno ili i aktualno pitanje? Je li priobalni prostor doista ekonomski i politički važan za Hrvatsku?

Na ta i brojna druga pitanja vezana za jadransku obalu odgovore nam je dao dr.sc. Ivo Šimunović, professor emeritus u izuzetno zanimljivom predavanju " Obalno područje između razuma i politike".

O iseljavanju stanovništva s otoka i zagore, o raspadu pomorske ekonomije, o uništavanju mora i rasprodaji obalnog područja, pokušaju "prodaje" vanjskih otočića-svjetionika, o nacionalnim parkovima duž obale, o izgradnji teretne luke u Neumu, o upornim pokušajima zatvaranja brodogradilišta bez supstitucije, o tome može li se živjeti samo o turizma, 3/4 godine bez rada i kako zadržati stanovništvo na otocima, o bušenju u jadranskom podmorju i mogu li nafta i plin koegzistirati s tradicionalnim djelatnostima, o izgradnji kuća za odmor i legalizaciji bespravne gradnje, o nuklearnim elektranama na području Dalmacije, o elektrani Plomin, o prodaji prostora domaćim i stranim mešetarima, o neusklađenosti pravne regulative. O svim tim temama smo sinoć čuli prof. Šimunovića i na kraju je na pitanje:

Može li biti bolje i drugačije?

odgovorio, naravno da može, ali:

Treba razviti svijest da idemo krivim putem, treba razviti svijest da je sudbina u našim rukama, promijeniti okvire društvenog sustava, regionalizirati državu na 4 regije po načelu supsidijarnosti u duhu demokratskih odnosa, vratiti gradovima njihovu subjektnost i poziciju voditelja razvoja, ustrojiti urbani sustav i staviti ga u funkciju razvoja regije, staviti u funkciju osnovne resurse regije: prostor, more, geofizički i geoprometni položaj regije, razviti graničarsku ekonomiju i preko graničnu suradnju (kontinentalnu i prekomorsku), aktivirati nacionalne resurse i zaštiti našu proizvodnju, ustrojiti sustav integrativnih grupa gospodarskih i negospodarskih djelatnosti, razviti ekonomiju mediteranskih kultura, ustrojiti kooperativni sustav turizma, prometa, poljoprivrede, industrije hrane i građevinarstva, razviti pomorski kompleks ekonomije brodogradnje, brodarstva i turizma, povratiti ulogu i značenje industrije u razvoju gospodarske ravnoteže i gospodarske strukture , ustrojiti znanost u funkciji razvoja regije i razviti sve oblike moderne pismenosti kadrova, razviti sve oblike institucionalne i građanske kulture u društvu kao temeljne poluge za svekoliki razvoj regije,osposobiti naše glavne regionalne luke.

Aktivirati nacionalne resurse i zaštiti našu proizvodnju, ustrojiti sustav integrativnih grupa gospodarskih i negospodarskih djelatnosti, razviti ekonomiju mediteranskih kultura, ustrojiti kooperativni sustav turizma, prometa, poljoprivrede, industrije hrane i građevinarstva,razviti pomorski kompleks ekonomije brodogradnje, brodarstva i turizma,povratiti ulogu i značenje industrije u razvoju gospodarske ravnoteže i gospodarske strukture, ustrojiti znanost u funkciji razvoja regije i razviti sve oblike moderne pismenosti kadrova, razviti sve oblike institucionalne i građanske kulture u društvu kao temeljne poluge za svekoliki razvoj regije.

Reći ćete: „ Sve nam je to poznato“

Potpuno se slažem.

Međutim cijena je naše šutnje: „Golema izgubljena dobit“

Poruka je:„Vrijeme je da to otvoreno kažemo“

Nakon predavanje u zanimljivoj diskusiji sudjelovali su prof.dr. Herwig Roggemann, profesor na Istočnoeuropskom institutu i na Pravnom fakultetu Slobodnog sveučilišta u Berlinu, Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač i Željko Hrepić, predsjednik udruge "Za naš Supetar.

Još jedna izuzetno zanimljiva večer u Galeriji "Ivan Rendić".