banj

Brojni Supetrani i njihovi gosti u Galeriji Ivan Rendić su  proslavili 160. godišnjicu rođenja Ivana Rendića i 100 godina Banja, omiljenog supetarskog  kupališta. Jer točno prije stotinu godina "Društvo za gradnju kupališta i poljepšavanje varoši Supetra", po nacrtima Ivana Rendića, gradi u uvali Sv.Nikole  prvo javno kupalište na otoku nazvano Banj, koje ime, (ali samo ime) i danas nosi. Kupalište je moglo ugostiti 150 kupača, podijeljeno na dva dijela, muški i ženski. Javna su kupališta s kabinama bila vrlo rijetka , te je ovo sigurno temelj supetarskog turizma i dokaz kako se Supetar vrlo rano uključio u turistička zbivanja. Pogledajte KATALOG u PDF formatu...

Ideju za ovu izložbu ravnateljica Galerije prof.Gita Dragičević dobila je zahvaljujući diplomskom radu Mate Dragičevića koji je pisao o turizmu u Supetru i ovo je samo početak sustavnog istraživanja  o razvoju supetarskog turizma i hoteljerstva zašto, ovdje možemo pronaći mnoštvo podataka.
Svim ljudima koji su uključeno u ovaj projekt i sakupljanje i izradu fotografija ravnateljica Dragičević se toplo zahvalila. „Svi smo sentimentalno vezani za Banj, svi imamo neke lijepe uspomene i nadam se da ćemo ih se večeras svi zajedno u ugodnom raspoloženju prisjetiti, te da će nam ovo biti poticaj da Banj ponovno postane omiljena supetarska plaža.“

Prof.dr.Duško Kečkemet, rođeni Supetranin se također sa sjetom prisjetio trenutaka provedenih na Banju. Na kraju je Ive Cvitanić,  direktor Turističke zajednice Supetra zahvalio svima i obećao da će učiniti sve da plaži vrati svoj stari sjaj.
U ugodnom druženju i izmjeni uspomena  uz hrostule, mendule, prošek  i pjesmu klape „Vala“, Supetrani i njihovi gosti su dugo razgledali izložbu fotografija starih i stotinu godina.